SEARCH RESULT

Year

Subject Area

Broadcast Area

Document Type

Language

2 results listed

2018 Verniküler mimaride yapı kabuğunun ısıl performansının artırılmasının enerji kazancına etkisi: Diyarbakır evi örneği

Diyarbakır houses that is formulated in accordance with local and regional climate conditions, is important within the context of sustainable architecture. The examination of these houses can be guide in terms of maintaining sustainable criteria. In this study, energy performance analysis of an example Diyarbakir house is made with the help of dynamic simulation program and the current situation has been determined. If it is in the following stage, the energy saving is determined if the building envelope components of Diyarbakir houses are changed by upgrading to desired building envelope properties in the Passive House Standard. As a result, it has been observed that there is considerable energy savings even when only building envelope components of Diyarbakir houses are replaced according to Passive House Standard. Yerel ve bölgesel iklim koşullarına uygun olarak biçimlenen verniküler mimari örneklerinden Diyarbakır evleri, sürdürülebilir mimarlık bağlamında önemlidir. Bu evlerin incelenmesi, yeni binaların sürdürülebilir ölçütleri sağlaması açısından yol gösterici niteliktedir. Bu bağlamda, çalışma kapsamında dinamik simülasyon/benzetim programı yardımı ile örnek bir Diyarbakır evinin enerji performans analizi yapılmış ve mevcut durum saptanmıştır. İzleyen aşamada ise Diyarbakır evinin kabuk bileşenleri Pasif Ev Standardında istenen kabuk özelliklerine yükseltilerek, Diyarbakır evlerinin sadece kabuk bileşenleri özellikleri değiştirildiğinde elde edilen enerji kazancı tespiti yapılmıştır. Çalışma sonucunda Diyarbakır evlerinin sadece kabuk bileşenleri değiştirildiğinde bile önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlandığı gözlenmiştir.

International Conference on Advanced Technologies, Computer Engineering and Science
ICATCES

Gülçin Süt Merve Tuna Kayılı Nilay Özeler Kanan

114 105
Subject Area: Computer Science Broadcast Area: International Type: Oral Paper Language: English
2017 Binalarda Enerji Verimliliği Mevzuatının Tükiye, Japonya ve Danimarka Özelinde Karşılaştırılması

Nowadays, the energy efficient design of building shells in new buildings and the improvement of building shells in existing buildings is one of the priority applications in order to provide energy efficiency in buildings.According to the International Energy Agency (IEA) Energy Efficiency Report 2017, politics have focused primarily on the issue of building shell instead of heating and cooling equipment. The same report states that energy efficiency has been improved and that more will still be possible. For this reason, it is necessary to review recent political documents and to compile applications and reports on energy efficiency of buildings, especially in the case of building envelope. In this study, it is aimed to compare the developments in HVAC technology in Turkey with Japan and Denmark that are the major countries being made effective progress in structure shell and HVAC technology according to OECD and IEA 2017 data. By this study, it is also targetedto collectbasic information for updating and/or restoring policies related to energy efficiency. Yeni binalarda yapı kabuğunun enerji verimli olarak tasarlanması, mevcut binalarda ise yapı kabuğunun iyileştirilmesi günümüzde binalarda enerji verimliliğinin sağlanması adına öncelikli uygulamalar arasında yer almaktadır.Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) 2017 yılı Enerji Verimliliği Raporuna göre; politikalar ısıtma ve soğutma ekipmanlarından ziyade öncelikli olarak yapı kabuğu konusuna odaklanmıştır.Aynı raporda binalarda enerji verimliliği alanında gelişme yaşandığı ve daha fazlasının hala mümkün olacağı belirtilmektedir.Bu nedenle son politik dökümanların incelenmesi ve özellikle yapı kabuğu özelinde binalarda enerji verimliliğine dair yapılan uygulama ve raporların derlenmesi gerekmektedir.Bu çalışmada OECD ve IEA 2017 verilerinde HVAC teknolojisinde ve yapı kabuğunda etkin ilerleme gösteren başlıca ülkeler olan Japonya ve Danimarka ile Türkiye’deki gelişmelerin karşılaştırılması hedeflenmektedir.Çalışma ile binalarda enerji verimliliği ile ilgili politikaların güncellenmesi ve/veya yeniden oluşturulması için bir altlık bilginin toparlanması da amaçlanmaktadır.

1.st International Conference Energy Systems Engineering
ıcese'17

Nilay Özeler Kanan Merve Tuna Kayılı Gülçin Süt

124 82
Subject Area: Engineering Broadcast Area: International Type: Oral Paper Language: English